kako da susvojina predje u svojinu

Postovanje
Kako da plac i kuca koju imam idealnu polovinu sa sestrom pretvorim u svojinu . Mislim da mogu da raspolazem svojim delom bez trazenja saglasnosti od sestre.
Ja sad trenutno bih prodala svoj deo placa a kucu bih srusila, koja se nalazi vise od polovine u mom delu, sto ona nedozvoljava. kuca se ne koristi od poplave 1999 god.
Sestra je 1999go. sagradila kucu na jednom delu placa bez ikakve dozvole i moje i za gradnju. 2005 god. sam ja u drugom delu placa pocela gradnju kuce koju nisam zavrsila do danas. tada sam imala dozvolu za gradnju i njenu saglasnost overenu u sudu za izgradnju kuce. Ona je otkacila struju sa zajednicke kuce i stavila na svoju i Iskljucila vodu i zabranila mi koriscenje.
Moja kuca nije ubelezena u katastar jer nema upotrebnu dozvolu . Ona je 2014 god. svoju nekako upisala u katastar bez mog potpisa.
Ja sad da upisem kucu u katastar traze mi novu saglasnost sestre koju ja ne mogu da dobijem ,nismo u dobrim odnosima. I da li ja smem da rasturim zajednicku kucu sa mog dela placa bez njene dozvole.
Hvala unapred na odgovor.
S postovanjem :
Kakao ja mogu da izadjem iz ovog problema.

Odgovor:

Koliko shvatam vaše pitanje, vi morate pokrenuti postupak za fizičku deobu i razvrgnuće zajedničke imovine, a prethodno morate videti sa geometrom da li postoje uslovi da se vaš deo placa formira kao posebna katastarska parcela, sve to da biste bili samostalni nosilac prava na placu, pritom problem jeste što vaša kuća nije uknjižena …