kako izaci iz za jednicke imovine

Dobar dan,
Moje pitanje za Vas
-po ocevoj smrti smo sestra tetka i ja nasledile kucu
ja 3/8
sestra 3/8
tetka2/8
teka nikad u kuci nije zivela
ja sam zivela do 2002
setra i dalje zivi i koristi skoro sve
ja sam pokrenula pitanje da se to nekako resi. Od tog trenutka je medju nama jako los odnos i komunikacija!!!! Oslobodjen mi je sprat koji mogu da koristim kad dodjem u Beograd. Tetka nekako to precutno daje sestri na koriscenje. Ja ne zelim da ostanem u sklopu svega toga. Osim mogucnosti da me izplate sto je mislim nemoguce, a ja ne zelim da koristim to u takvom stavu!!! U stvari jedino sto hocu je izaci iz toga iz te celine!!!
S obzirom da sestra tu zivi i ne namerava bilo sta da resi.Koje su sanse da sud donese odluku da se nekretnina proda. U tom slucaju bi svako dobio ono sto mu pripada.
Koji je način da bi do toga doslo??? Tetka se izjadnila time da kako nas dve odlucimo ona ce se tome prikloniti. Ali mislim da na neki nacin stiti sestru.
Hvala puno
spozdravem
Marija Vojinović

Odgovor:

Ako nema mogućnosti za deobu zajedničke nepokretnosti, sud donosi rešenje da deoba nije moguća i nakon toga se može pokrenuti novi postupak za javnu prodaju zajedničke nepokretnosti, gde svaki od suvlasnika, nakon isplate cene koja se postigne dobija svoj deo srazmerno svom udelu.