Molba za pojašnjenje

Poštovani, imam 44 godine života otac sađ četvoro dece i u životu mi se povremeno javljaju situacije koje po mom mišljenju ugrožavaju moje pravo da slobodno mislim. Jedan prost primer:
Kao vozač u obavezi sam da obezbedim svoje putnike koje prevozim, ženu, decu… Moja je obaveza da oni u automobilu budu vezani i obezbeđeni jer svako moje nečinjenje ugrožava njihovu bezbednost i sa tim se slažemo. Ali nije mi jasno ako ja sebe nevežem iz razloga što smatram da to nije potrebno, to je moje PRAVO DA SLOBODNO MISLIM, na taj način nikoga ne ugrožavam a platim kaznu zar u takvom slučaju nisu ugrožena moja lična prava da slobodno mislim? Dolazim u iskušenje da angažujem nekog pravnika i pokušam da ispravim nepravde koje mi se po mom mišljenju na takav način nanose. Šta na to kažete Vi kao struka?
Hvala unapred.

Питање је више за слободну расправу и размишљање него нешто конкретније за адвоката …. ваша слобода је неприкосновена све док својим (не) чињењем угрожавате слободу другог … а као возач вам могу рећи да би вам вероватно неки саобраћајни инжењер уверљиво објаснио да постоје одређене ситуације у којима бисте на тај начин ипак довели у опасност остала лица у возилу ….или: ја вам могу рећи да се у возилу увек везујем …