Nemogućnost korišćenja stana iz ostavine

Postovani gosp.Vukoviću,
Zamolio bih Vas ako ste u mogućnosti da mi odgovorite na ovaj e mail zbog čega bih Vam bio veoma zahvalan.
Ukratko, imam ozbiljan problem sa sestrom koja živi u stanu koji je prošle godine bio predmet ostavine.Rešenje od notara je postalo pravnosnazno 19 decembra. Sa sestrom sam suvlasnik po 7,5/16, dok naša polusestra, koja živi u Nemačkoj, ima 1/16. Problem je u tome što sestra ne prihvata trzišnu vrednost stana, želela bi da otkupi naš deo ispod realne cene. Posle majčine smrti, krajem januara prošle godine, na sve načine je odlagala ostavinu.Pričala je kako je za to da se stan proda, da želi da kupi neki manji, mada manji stan nikada nije ni tražila. Od tada je prošlo godinu dana. Sredinom januara ponudio sam joj ponovo da ga otkupi, nije mi odgovarala tako da sam morao da ga dam u oglase. Javilo mi se više interesenata koji bi želeli da ga pogledaju.Trenutno ne mogu nikome ga pokažem jer ne bih želeo nekoga da dovedem u neprijatnu situaciju.
Zbog nemogućnosti da koristimo naš deo stana, da li moja polusestra i ja imamo pravo da zahtevamo nadoknadu, kao rentu? (ja imam kljuć od stana ali ne mugu da ga koristitim jer je to prosto neizvodljivo istovremeno jer živim sa porodicom preko 20 godina u stanu svoje supruge,) Takođe, da li se predlog za fizičku deobu mora istovremeno podneti zajedno sa ovim zahtevom ili je moguće odvojeno? Mislio sam ako joj tražimo nadoknadu da će se možda predomisliti i prihvatiti da se stan proda po tržišnoj ceni, ako ni u tom slučaju ne prihvati de se tek onda podnese zahtev za fizičku deobu?
Inače, sestra živi u ovom stanu od kada smo se uselili sa roditeljima, od 1981 god, nije ugrožena, zaposlena je i ima još jedan stan u Zemunu koji ne koristi.

U iščekivanju Vašeg odgovora srdačno Vas pozdravljam.

S poštovanjem
Milan Veljković

_____________________________________________

Odgovor:

Poštovani Milane,

Nemate osnov da podnesete tužbu zbog nemogućnosti da koristite vaš deo stana, jer vas vaša sestra u tome ne sprečava u smislu da su ključevi kod nje, ili da sprečava vaše useljenje tamo.

Za konačno rešenje takve situacije nužno je da se pokrene postupak fizičke deobe nepokretnosti, koji bi postupak, nakon što ga sud proglasi neuspešnim, prešao u fazu prinudne prodaje stana po ko zna kojoj ceni (može da bude i tržišna, ali ako ne bude zainteresovanih onda ide licitacija).

Ono što se može predložiti u ovoj situaciji jeste da se vašoj sestri preko advokata uputi opomena pred tužbu, gde bi joj se u izgled stavile razne pravne posledice, pa bi ona možda nakon toga promenila ponašanje, budući da ste nastupili ozbiljnije nego ranije.