Porodično pravo

Поштовани,

Мој син поднео је тужбу за измену висине алиментације, с обзиром да је уписао прву годину факултета.
Тужба је поднесена у новембру 2021. године, а судија је прво рочиште заказала за крај марта 2022. године. Оджала је припремно рочиште, иако и сам Закон о парничном поступку у члану 302. предвиђа да се у хитним поступцима не одржава припремно рочиште. На припремном рочишту донела је решење да ће се одржати главна расправа и саслушала је мог сина, због дужине трајања рочишта (1,5 сати), а у исто време је заказала још једно рочиште, безброј непотребних и пристрасних судијиних изјава, заказала је још једно рочиште за средину августа 2022. године, када ће саслушати туженог. Такође, ставила је оквирни завршетак судског спора крај 2023. године.

Молим Вас да ми дате одговор да ли је, у конкретном случају, начињена повреда Породичног закона, у којем је, у члану 280. јасно дефинисано да спорови око издржавања имају нарочиту хитност, те да се прво рочиште мора одржати у року од 8 дана од дана када је тужба примљена у суду?

Унапред хвала на одговору,

Слађана Маховац

Odgovor: Poštovana, povreda je načelno učinjena, ali su sudovi toliko preopterećeni da fizički nisu u mogućnosti da ispoštuju zakonske rokove, tako da sve ovo što ste opisali zapravo ne spada u faktičku povredu zakona jer nema sudijine lične krivice u tome.