Ujed psa naknada štete – naplata

Poštovani Vuče,
Kakav je postupak ako me je ujeo pas na ulici i koliku štetu mogu da očekujem da dobijem od suda?

____________________________________________________________________

Odgovor:

Poštovani Nešo,

Pre svega morate biti sigurni da li je pas lutalica ili pas ima vlasnika. Od odgovora na to pitanje zavisi i da li treba tužiti Grad Beograd (ako se ujed dogodio na teritoriji Beograda) ili druge jedinice lokalne samouprave u Srbiji ili pak treba tužiti privatnog vlasnika zbog nastale štete.

Takođe trebalo bi prijaviti i slučaj Veterinarskoj inspekciji i naravno posetiti odgovarajućeg lekara koji bi konstatovao povrede koje ste dobili. (pretpostavljam da to već imate).

Kada je u pitanju visina štete, ista je promenljiva zavisno od obima same štete i toga koje bi sve vidove štete mogli da potražujete (npr: postoji šteta po osnovu pretrpljenog fizičkog bola, šteta po osnovu umanjenja životne aktivnosti, šteta po osnovu pretrpljenog straha, itd) i kreće se recimo u rasponu od 20 hiljada do 200 hiljada, iako su ove vrednosti iznete krajnje okvirno, a svakako je nezahvalno davati bilo kakvu procenu na vaše pitanje, koje je prilično šturo postavljeno bez bližih podataka … U svakom slučaju pravo na naknadu štete svakako možete ostvariti u slučaju da vas je ujeo pas.

Pozdrav i svako dobro – brz oporavak.