Ujed psa

Poštovani,

Pre 7 dana me ujeo pas lutalica, za lice.
Istog dana sam otišla u bolnicu, a Veterina Beograd je pokupila psa i odvela u izolaciju.
Moje pitanje je kako bi izgledao sudski postupak, ukoliko bih tužila grad, koliko bi to trajalo itd.

Unapred zahvalna.
Reković Nikolina


Одговор:

Поштована Николина,

Жао ми је због немилог догађаја. Иначе ујед за лице је тежи облик уједа пса па би претпостављам и накнада штете могла бити знатно већа него код осталих случајева (где пси углавном уједају у пределу ноге).

Што се тиче трајања судског поступка, не може нико знати поуздано трајање, али према искуству говорећи, он би трајао између годину и две дана (а можда и који месец дуже) од дана када се поднесе тужба.

Постојао би првостепени и другостепени поступак, где би у првостепеном поступку суд саслушао вас и евентуално неког сведока, ако је неко био присутан (ако није – ником ништа), а било би потребно и урадити два вештачења од стране неуропсихијатра (за претрпљени страх и душевне болове) и трауматолога (за претпљене физичке болове) што би укупно коштало између 30 – 40 хиљада динара …. тај износ на крају поступка наплаћујемо од Града када се све заврши …. и тако да суд на основу ваше изјаве, писмених доказа (лекарских извештаја) и урађених вештачења доноси коначну првостепену пресуду којом одређује износ штете који Град треба вама да плати …. након тога Градско правобранилаштво које заступа Град се жали и онда чекамо одлуку по жалби, тј да ли се Апелациони суд слаже са висином пресуђене штете или не… и то би било то у начелу.

У оваквој врсти спорова ја радим по реализацији, дакле не морате ништа да плаћате, него се заједно на крају поступка наплаћујемо од Града по моделу који заједно договоримо.

Сматрам да овде итекако има разлога за тужбу, па ако сте заинтересовани јавите се да се видимо.

Адв Вук Вуковић