Zajednicko starateljstvo

Veliko postovanje,
Sa bivsom suprugom sam se razveo pre 2,5 godine, imamo jednu devojcicu starosti 5 god i zajednicko starateljstvo. Tokom sporazumnog razvoda obavezao sam se da placam 6000din na kontu alimentacije na nagovor sudije „da mora nesto“.
Danas i ako imamo odlican odnos dobio sam nekoliko tuzbi, a jedna je na kontu alimentacije.
Uplacujem svojom voljom 10000 dinara, majci, kupujem kompletnu gardarobu, obucu, igracke, sve moguce sportske i drustvene rekvizite i sve gore navedeno nalazi se kod majke, vodim na letovanja i skijanja, jos pri tome dete provede kod mene pola vremena (majka sve to priznala na sudu jos je navela da se nista nije promenilo u okolnostima i da za troskove deteta mesecno izdvaja oko15000 dinara ja njoj dajem 2/3), redovno sam ukljucen u njen zivot i maksimalno se trudim da doprinesem njenom razvoju…..
Na sudu sada traze povecanje alimentacije i da mi se odbija 20% plate da li je to ostvarenje moguce a koliko vidim svi gledaju i spominju deo zakona vezanog kao da je ona sama vrsioc roditeljskog prava i mene tu niko ne spominje i zajednicko starateljstvo?

Odgovor:

Poštovani,

Nisam baš siguran da se u slučaju zajedničkog starateljstva određuje i visina alimentacije, ali neka bude da je tako … ono što primećujem jeste da je iznos od 6000 dinara niži od neke uobičajene visine …. poznato mi je doduše da se i u Beogradu s vremena na vreme tako presudi, ali je to ispod zakonskog proseka (visina dodatka za hraniteljske porodice … negde malo više od  100 evra) …. e sada, vaša supruga koristi prava koja ima i želi da bude obezbeđena preko sudske odluke da plaćate više … em što možete, em što je dete starije pa su i potrebe veće i biće sve veće, a da li će ona i nadalje tužiti za povećanje to ostaje da se vidi … u svakom slučaju na vama je da dokazujete da niste u mogućnosti da doprinosite u meri u kojoj ona to traži tužbom … savetujem advokata …ili naravno dogovor sa bivšom suprugom da se stvari reše među vama ako je  to uopšte moguće …