Ostavina

Pozdrav,

imam jednu pravnu nedoumicu vezano za ostavinski postupak. Naime, otac mi je preminuo 2016. godine, a majka 2021. godine. Iza oca ostao je stan u Beogradu, uredno upisan na njegovo ime. Majka stan nije prevodila na sebe, živjele smo u inostranstvu i zbog pravne situacije nismo mogle putovati van zemlje. Kada sam konačno mogla doći u Srbiju, podnijela sam zahtjev za pokretanje ostavinskog postupka u martu 2023. godine, kao jedini nasljednik, jer nemam braće ni sestara.

Priložila sam ostavinski list, moj izvod iz matične knjige rođenih i izvod iz matične knjige umrlih za oba roditelja. Prošlo je pet mjeseci i još nisam dobila nikakav odgovor. Nadležnost je Prvog osnovnog suda u Beogradu, tj. njima je predat predlog o pokretanju ostavinskog postupka.

Moja dva pitanja su:

1. Da li mogu snositi neke posljedice jer je ostavinski postupak pokrenut tako kasno? Naravno da znam da moram platiti porez i ostalo, porez na ostavinu i porez na nepokretnost.

2. Da li postoji neki zakonski rok za pokretanje ostavinskog postupka od dana primanja zahtjeva za pokretanje istog?

Hvala Vam za sve što radite i hvala unaprijed ako nađete vremena da odgovorite na moje nedoumice.

Sa poštovanjem,
Ivana.

Извињавам се што касним са одговором,

Нема последица за касније покренут оставински поступак и нема рока за окончање истог …… треба да пратите у суду и да видите да ли је додељено и ком јавном бележнику