Zakonska prava lica koje su vređana, klevetana, narušenene privatnosti i sve to stavljeno na uvid trećim licima, sa predumišljajem

Poštovani,
radim u srednjoj školi u jednom malom mestu, i važim za odgovornog i vrednog nastavnika sa stažom od pune 23 godine. S obzirom na okolnosti koje su nas zadesile, neki učenici koji tokom odvijanja kombinovane nastave nisu ispunjavali kriterijume za pozitivan uspeh, dobili su nedovoljne ocene a nakon toga bojkotovali su predmet, Nisu ništa učinili da unaprede svoje znanje i da se uspeh tako popravi, očekivali su da se iste na kraju prvog polugodišta poklone. Njihova očekivanja nisu ispunjena. Umesto da se ispoštuje procedura propisana zakonom, ukoliko smatraju da su im prava povređena, oni to nisu učinili, već su zajedno sa roditeljima izneli salvu negativnih vrednosnih stavova o mojoj ličnosti, napali me na najmizerniji način, napali na moj ugled, dostojanstvo, integritet, autoritet, blatili su me u jednom pismu u elektronskoj formi, koje su poslali kao cirkularno pismo većini novinskih agencija i portala koji, to nisu objavili jer je bilo anonimno ali je sadržaj pisma ukazivao jasno na mene, blatio moje kvalifikacije i naneo mi strašnu duševnu bol i stres, uznemirenost usled uvreda i kleveti izrečenih u njemu. Takođe i mojoj porodici. U tom pismu je javno objavljeno moje ime i prezime, kao i lični broj telefona, zbog čega sam u strahu od poziva i javnog linča. Moja porodica takođe. To traje već desetak dana, od kada sam obaveštena o tome od strane razrednog starešine, koji je bio pozvan da da komentar od strane jedne novinske agenscije. S obzirom da je nalog sa koga je poslat mejl nazvan po nazivu odeljenja u školi, zpretpostavljam da su to učinili učenici, koji su punoletni, u saradnji sa svojim roditeljima. Međutim, pošto pretpostavka nevinosti mora biti uvažena, molila bih vas da me posavetujete kako mogu ostvariti svoja prava i pred kojim sudom kako bih zaštitila svoja osnovna ljudska prava, prava na zaštitu ličnih podataka, narušavanje privatnosti, prava na dostojanstven život, slobodan rad, vraćanje poslovnog ugleda i časti, prava na fizički integritete, psihički integritet, zaštitu zdravlja, dostojanstvo, slobodu?

Odgovor:

Poštovana, žao mi je zbog događaja koji su vas zadesili. U opisanoj situaciji jedino možete da podnesete krivičnu prijavu za pretnju i uznemiravanje sigurnosti, a tužbu za uvredu ne bih preporučio jer je pismo anonimno pa će se teško utvrditi ko je to zaista uradio, tj teško da će bilo ko od učinilaca priznati javno da je napisao anonimno pismo.

Sve najbolje