Žalba na visinu poreza na prenos apsolutnih prava

Poštovanje, suprug i ja smo 4.10.21 kupili plac (njivu 3 klase) od 1580 m2 ,koji smo platili 30000 E, notar je u tom periodu poslao neophodnu dokumentaciju PU za utvrđivanje poreza na prenos apsolutnih prava i sobzirom da resenje nije stiglo do danas, resili smo da proverimo status obaveze u samoj Upravi. Rečeno nam je da je koleginica koja je trebala da radi predmet, otišla u penziju i nas predmet je ostao neodradjen. Takodje, visina tržišne vrednosti je šokantno visoka, 850000 dinara . Obrazloženje koje smo dobili na visinu iznosa , jeste da je to poreska stopa koju je država odredila za područje grada u kojem je plac kupljen. Da li mi imamo pravo žalbe na procenu tržišne vrednosti sobzirom da je prošao rok od 60 dana koliku su bili u obavezi da nam dostave resenje , kakva su naša prava nakon tri godine od kupovine nekretnine i na sta se tacno mozemo pozvati prilikom ulaganja žalbe ?
Hvala unapred na odgovoru,
Biljana Milutinovic

Имате право жалбу

Став 2. Уколико надлежни порески орган оцени да је уговорена цена нижа од тржишне, има право да у року од 60 дана од дана пријема пореске пријаве поднете у складу са одредбама члана 34. и члана 36. став 1. овог закона, односно од дана сазнања надлежног пореског органа за пренос, утврди пореску основицу у висини тржишне вредности.

 

Став 3. Ако порески орган у року из става 2. овог члана не утврди пореску основицу у висини тржишне вредности, пореску основицу чини уговорена цена.