Šta uraditi kad vas ujede pas ili druga životinja?

Naješći su ujedi: pasa, mačaka, pacova.

Ugriz psa pravi razderine i veća nagnječenja tkiva. Mačji zubi su tanji i oštriji i mogu da dopru do periosta i uzrokuju osteomijelitis. Ujedi pacova su retki, a uzrokuju pored lokalne gnojne infekcije i bolest pacovskog ugriza.

Ako vas ugrize bilo koja životinja, vrlo je važno odmah se javiti lekaru i zatražiti od doktora da na svom medicinskom nalazu konstatuje da je reč o povredi koja je izazvana ujedom psa, a nadležnom javnom preduzeću zoohigijene, treba prijaviti napad radi izlaska na teren identifikacije i hvatanja psa lutalice.

Budući da u našoj zemlji vlasnici pasa i mačaka imaju zakonsku obavezu da vakcinišu svoje kućne ljubimce protiv besnila, mala je verovatnoća da budu bolesni. Ipak, ako vas ugrize pas ili mačka, potrebno je proveriti kod vlasnika da li je životinja redovno vakcinisana. Domaći pas ili mačka smatraju se zdravim, ali treba je posmatrati u narednih 10 dana. Ukoliko se za to vreme kod životinje ne razviju znakovi besnila, nisu potrebni nikakvi specifični medicinski postupci kod ujedenog, osim obrade rane.

Novčana naknada za ujed psa lutalice predstavlja vid nematerijalne štete koju oštećeno lice ima pravo da potražuje. Grad u kojem je šteta nastala je odgovoran za organizaciju službe čiji je zadatak da se brine o broju lutalica, uklanjanju istih, ali i o naknadi štete licima koja pretrpe određeni vid gore navedene štete, dok su privatni vlasnici odgovorni ako vas ujede njihov pas.

Nisu retki slučajevi da su oštećeni u ovim situacijama deca. Činjenica da je neka životinja ujela maloletno dete ni na koji način ne menja situaciju. U ovom slučaju i deca imaju ista prava kao i odrasli

Koliko iznose odštete?

U vansudskom postupku: od 20.000 do 30.000 dinara

U sudskom postupku: od 50.000 do 500.000 dinara