Navodni ujed psa

Poštovani,
Imamo psa mešanca u rasi retrivera, star oko 3 godine, vakcinisan i čipovan. O njemu vodimo računa. Živi sa nama u stanu kao član porodice. Vodimo ga u šetnju po okolnim ulicam i tada je uvek na povocu. Jedino kad je pušten je rano ujutru kad smo na groblju i kad obično nema nikoga. Tad ga puštamo da se malo rastrči.
Dana 07.09.2023. došla je republički veterinarski inspektor S. P. na našu adresu, u naš stan da utvrdi živi li tu pas mešanac rase retriver i da kaže da ima prijavljen slučaj ugriza psa, tj. da je naš pas ujeo čoveka. I da nam kaže da je slučaj priajvljen Pasterovom zavodu i policiji.
Mi tad prvi put čujemo za tu priču. Prvi put čujemo da je „naš“ pas ujeo nekoga a da mi i ne znamo za to.
U toku daljeg razgovora saznajemo da je bila jedna situaciju u kojoj je naš sin Marko šetao psa, tamo na groblju gde ga i inače šetamo i u vreme kad ga inače šetamo, i da je tad naišao jedan čovek. Čovek se primakao psu, hteo valjda da se poigra sa njim, međutim pas nije bio raspoložen za to i na njega je počeo da laje. Istog trenutka Marko je psa smirio i svezao u povodac, izvinuo se čoveku rekavši – ne znam šta mu je danas i krenuo dalje. Da bi posle stotinak koraka čovek za njim doviknuo da ga je pas ujeo. Marko nije odreagovao na njegovu konstataciju jer ga pas nije ujeo. Jer je bio tu i video bi da jeste. Jer bi čuo. Jer bi valjda jauknuo od ujeda. Ili bi opsovao. I ranu pokazao. Međutim ništa od toga i Marko je nastavio dalje putem kuci.
Sad, nakon mesec i po dana mi dobijamo zahtev od advokata da platimo na ime odštete 173 500 dinara.
Prvo i osnovno to su potpuno dva različita iskaza. Marko tvrdi da ujeda nije ni bilo. A Z.G. prilaže lekarske dokaze.
Mi s pravom sumnjamo da sve to nema veze sa našim psom. Da je mogao da ga ujede bilo koji pas a da nama sve to prikači i da uzme velike pare.
Nezamislivo je da toliku sumu novca platimo a da nismo sigurni da je to naš pas počinio.
Ima tu neslaganja i oko lekarskih izveštaja. U prvom slučaju iz Doma zdravlja je ubod od 2 mm, a u drugom lekarskom izveštaju iz Pasterovog zavoda je otvorena rana butine.
Nema fotografiju ujeda, nema svedoka, odakle mi da znamo da je to naš pas.
Molim Vas posavetute nas šta da radimo.
I ako dođe do tužbe voleli bi da nas Vi zastupate.

Молим вас да не излажете оволико опширно случај, јер ова врста савета треба да буде кратка…. ако буде тужбе слободно се јавите па ако се договоримо о ангажману онда ћемо све полако